Dia’s digitaliseren – zelf doen, of láten doen?

Op heel wat zolders staan ze nog, dozen vol dia’s. Vroeg of laat komt de vraag: wat doen we ermee? Niet alles zal het bewaren waard zijn, het loont vaak de moeite om een beetje kritisch te schiften, maar er zijn vaak vele mooie familiemomenten en beelden uit de kindertijd die leuk zijn om voor uzelf of voor de familie te hebben.

Gaat u het zelf proberen, of laat u het doen? Als u honderden dia’s in huis hebt, en een beetje handig met computer bent, kunt u overwegen zelf een diascanner aan te schaffen. Wij kunnen dit soort apparaten leveren. Onze ervaring leert wel dat je diascanners én diascanners hebt. De beeldkwaliteit van de scanners kunnen sterk uiteen lopen. Het zal geen verrassing zijn dat je van de diascanner die je voor vier tientjes bij de supermarkt oppikt, niet veel hoeft te verwachten. Jammer is dat veel van dit soort apparaten, ook als ze in wat hogere prijsklasse zitten, dezelfde teleurstellende kwaliteit opleveren.

De meeste eenvoudige diascanners belichten de dia niet goed regelmatig, waardoor sterke vignettering optreedt; het midden van de dia wordt te fel, en de hoeken worden te donker. In andere apparaten is bijvoorbeeld één helft van de dia te licht, de ander te donker. Ook komen de kleuren vaak niet goed over op het eindresultaat. De wat duurdere apparaten bieden meestal de mogelijkheid om de kleur of helderheid van de dia bij te stellen, maar de opties zijn veel te beperkt om het resultaat naar wens te maken.

Vraagt u ons naar een betaalbare diascanner met goede kwaliteit, dan raden wij bijvoorbeeld de Epson V600 Photo scanner aan. Dit is een flatbedscanner, geschikt voor het digitaliseren van foto’s, dia’s en negatieven. Omdat de lamp elk beeld volledig uitlicht, hebt u geen last van vignettering of onregelmatigheden. Er zitten inlegrekjes bij waar u dia’s of negatieven in kan leggen. De bijgeleverde software snijdt de beelden automatisch uit, kan automatische kleurcorrectie uitvoeren, verscherpen, en kleine stofjes verwijderen. Nadelen? Ten eerste, het formaat; de scanner is geschikt om foto’s tot en met A4 formaat in te scannen, en neemt dus best wat plaats in. Ten tweede, het installeren en instellen van de scanner vraagt iets meer computerkennis van u. De Epson V600 is bestelbaar en kost € 339,-.

Er zijn ook absoluut goede diascanners verkrijgbaar die minder handwerk vereisen, zoals professionele Reflecta diascanners waar u simpelweg een hele slee dia’s in kunt zetten om ze automatisch één voor één gescand te krijgen. Maar daar hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan. Dit soort apparaten zitten gauw op een € 2.500,-!

En u kunt het natuurlijk door ons laten doen! Uw dia’s worden met professionele apparatuur ingescand op hoge kwaliteit en resolutie, en vervolgens één voor één nagelopen, rechtgezet en, waar nodig, op kleur gecorrigeerd. Het eindresultaat slaan we voor u op op harde schijf, USB-stick of DVD. Hebt u minder dan 100 dia’s, dan betaalt u hiervoor € 0,75 per dia, maar levert u 100 dia’s of meer aan, dan wordt dit € 0,55 per dia. Wij hebben jarenlange ervaring en doen het met plezier, en u hoeft de klus niet zelf aan te gaan!

Naast dia’s digitaliseren wij natuurlijk nog veel meer, zoals foto’s, negatieven (kleinbeeld 35mm, APS), smalfilms (super 8 / dubbel 8 / 9,5mm / 16mm), videobanden (VHS, VHS-C, SVHS, Video 8, Hi8, Digital 8, MiniDV), audiotapes, langspeelplaten, en nog meer. Kijk hiervoor op onze pagina (Smal)Films/dia’s digitaliseren!

Dit bericht is geplaatst in Website. Bookmark de permalink.